Schurft
Schurftmijt in huid Schurftmijt onder microscoop.
Algemeen.
Schurft is een huidaandoening die word veroorzaakt door de schurftmijt, deze huidaandoening jeukt heel erg en vooral s'nachts. De vrouwelijke schurftmijt ( zichtbaar onder microscoop ) graaft gangetjes in de huid, om vervolgens daar haar eitjes in te leggen. De eitjes komen na drie tot vier dagen uit. De jeuk krijg je omdat je lichaam een afweerreactie heeft tegen de uitwerpselen van de schurftmijt.
Ziekteverwekker.
De ziekteverwekker is de Schurftmijt.
Symptomen en gevolgen.
De symptomen zijn na enkele weken van besmetting zichtbaar, het zijn rode bultjes. Rondom de bultjes zijn soms kleine witte gangetjes te zien. Als je hier niks aan laat doen en ook niet krabt, kan er een ernstige vorm ontstaan genaamd '' Scabies Norvegica '', deze aandoening komt vooral voor bij gehandicapte mensen, mensen met geen afweersysteem (Aids) en de jeuk niet voelen, of andere mensen die niet kunnen krabben.
Scabies Norvegica Schurftmijt gang in de huid Symptomen
Overdracht.
kleding etc. Alleen een hand geven kan genoeg zijn de mijt over te dragen.
Behandeling.
Schurft kan behandeld worden door permetrine crème, Benzylbenzoaat smeersel, of ivermectine tabletten. Permetrine crème is effectief, en moet na het insmeren 8 tot 10 uur intrekken en kan daarna afgewassen worden met water en zeep. Bij Benzylbenzoaat smeersel moet je het gehele lichaam insmeren en 24 uur laten zitten en dit drie keer. Dit is onhandiger en word minder gebruikt omdat het minder effectief is. Ivermectine tabletten moet je allemaal tegelijk innemen en daarna een douche nemen. 24 uur later moet je weer een douche nemen en schone kleding aantrekken.